2008-04-27

Bäst just nu

Bäst den här årstiden är fönstret i stora rummet. Sommar, höst och vinter brukar det ligga en fårskinnsfäll här på bänken, och både vi och katterna sitter här på dagarna. Nu på våren står sticklingar och de omplanterade pelargonerna här istället. Jag gillar hur det känns nästan som om jag befinner mig i en blomsteraffär.

Julens amaryllis blommar fortfarande, eller igen ska jag kanske säga. Tredje blomstängeln på denna lök, inköpt för 29.90 på Överskottsbolaget. En av de andra håller på att sätta frö, befruktad av husets alla flugor. 



The best thing in the studio this time of year is the big window, and all the flowers in front of it. I love the colour green, and I love how the sunlight makes the plants shimmer in the early morning.

2008-04-25

Fredag


Smeagol var bussig nog att skriva på sin blogg att jag skulle lägga in massor med bilder på blommor och blader här, så nu känner jag mig lätt pressad att leva upp till kraven. Men jag tar väl dagens blomma då... En av förrförra julens hyacinter som grävdes ner i kryddlandet på vårkanten. Vet inte riktigt vad som tagit åt den. Det är andra året den blommar så här fint. Annars brukar julhyacinterna degenerera ganska snabbt i rabatten. De återgår till en skranglig och fåblommig vildform, men den här... Ja den är lika snygg nu som när vi köpte den. 

Efter lunchen rensade maken litet i malvalandet. Malvalandet är en rundel på 2 x 2 meter som det var meningen att det bara skulle växa olika sorters malva i. Sorken har ställt till det även där, så det enda som växer där nu är läkemalva och ett par enstaka rosenmalvor (som enligt fröpåsen skulle vara vita men blev rosa). I rundeln växer också våra jordärtskockor. Mest för att vi var tvungna att gräva upp dem från gamla stället och inte hade någon annanstans att sätta dem.
Det är egentligen lite för sent på säsongen att skörda dem, knölarna har redan börjat bryta, men är de inte fina!? Måste vara den milda vintern som gjort att de är så jämna och stora. De här ska inte ner i jorden igen, utan det får bli gratäng och soppa i veckan som kommer.


Soppa blev det till middag ikväll också. Det var gott! Man borde äta soppa oftare. Det säger vi varje gång vi gör det. :-)


Busenkel musselsoppa färdig på 20 minuter (2 port):

1 påse musslor i nät
2-3 shalottenlökar
ca 50-70 g smör
1,5 dl torrt vitt vin
några kvistar persilja (duger inte med fryspersilja)
svart- eller vitpeppar från kvarn
1 vitlöksklyfta
(flingsalt)

Tvätta och borsta musslorna noggrant. Skär bort skägget på dem med vass kniv.
(De musslor som inte sluter sig när man knackar på dem slängs.)
Finhacka lök och persilja.
Häll musslor, lök, hälften av smöret, vinet, hälften av persiljan och grovmald peppar i en stor kastrull. Koka kraftigt under lock ca 5 minuter, eller tills musslorna öppnat sig. Skaka kastrullen då och då.
Ta upp musslorna med hålslev.
Låt spadet koka ihop under ytterligare några minuter och ta sedan kastrullen från värmen.
Tillsätt resten av smöret klickvis och under omrörning.
Blanda ner resten av den hackade persiljan och den pressade vitlöksklyftan.

Lägg upp musslorna på tallrikar och fördela spadet över. Servera genast med sprödvärmt bröd att suuuuga upp buljongen med.

Det enda som är jobbigt med sån här mat är att jag kan svära på att jag hör musslorna skrika när jag lägger dem i kastrullen.

2008-04-24

Ett tag kvar till sommaren...

...och ännu inte så mycket som blommar i vår pyttelilla trädgård på ateljéns baksida.Gick igenom foton från förra sommaren för att få en idé om hur mycket jag kan gräva upp och ta med till stugan, och genast kommer det där suget i magen. Över hur vackert det kan vara ibland, när det blommar.

Det första jag kommer att flytta (bortsett från lite marktäckare för skugga som jag ska plantera under den långa häcken) är mina nävor. Jag har inte så många kvar, sorken har ätit upp alla utom de som spritt sig villigt med frön eller jordstammar. Men de som finns kvar är inte så dumma de heller. De är iallafall tåliga.

Geranium Himalayénse. A beautiful rather tall, hardy geranium.

En storvuxen blå. Fick den av svärmor som haft den vid sin parstuga i norduppland. Praktnäva heter den på svenska. Lättodlad, trivs både i sol och halvskugga.

Geranium phaeum 'alba'. An absolute favourite! Beautiful with roses, or, as in this picture, with ornamental grasses.

Stora, luftiga skyar av vitt har den vitblommande brunnävan. Klipper man ner den efter blomningen kan den blomma en andra gång på sensommaren. Många nävor blommar annars just som den här, på försommaren.

Geranium is one of my favourite garden plants. I once did have a rather nice collection of them, but with a field-mouse invasion in the garden there is just a few left. Below some of the plants still living with me.