2008-06-17

Papier Maché

Någon som minns silhuettklippet jag gjorde för någon månad sedan?
Jag hittade ingen ram i rätt storlek som såg ut som jag önskade, så jag gjorde en egen istället.


Vad som behövs är i stort sett med på bilden nedan:
Kartong av wellpapp (jag använde mig av en kartong för vin jag hämtade på systemet), tidningspapper i småbitar, trälim, tejp (av den sort som man väter för att få den att klistra), ett par penslar i olika storlek och en mattkniv eller skalpell.


Av wellpappen skär man ut en ram i den storlek man önskar. Jag har lagt två lager wellpapp på varandra för att få lite tjocklek samt dekorerat med extra wellpapp i smala "lister".

Blanda ut trälimmet med vatten så att det får ungefär samma konsistens som filmjölk och pensla sedan fast bitar av tidningspapper så att det täcker hela kartongen. Ju fler lager tidningspapper man använder desto mjukare blir formen och desto hållbarare blir slutresultatet. På den här ramen har jag bara lagt två lager tidningspapper.


Låt torka ett par timmar innan ramen målas. Jag har använt vattenlöslig hobbyfärg.


Har man obegränsat med tid kan man roa sig med att få superfinish som slutresultat. Då låter man arbetet torka minst ett dygn mellan varje lager och slipar sedan med det finaste sandpapper man kan hitta, och fortsätter lägga lager efter lager med papper, med torkning/slipning mellan varje omgång. Till slut kan man få en helt slät yta utan några skarvar alls. Själv tycker jag kanske att en del av charmen är just att man ser hur arbetet är utfört och konturerna av tidningspappret genom färgen.
Den här bilden är inramad utan glas eftersom jag tänkte ge bort den till en femåring. Men om man vill kan man sätta in en glasskiva vid ett senare tillfälle. Då byter man bara ut bakstycket av wellpapp mot en tunnare kartong och lägger in tillskuret glas framför bilden.
Upphängningsanordning kan man ordna på lite olika sätt beroende på den färdiga ramens tyngd. I det här fallet fungerar det bra med ett snöre som ligger mellan bild och ramens bakstycke.