2009-06-05

Mer om det skuggiga hörnet

Jaha, då ska vi försöka få lite ordning på tankarna då... 
Här ser vi hur den skuggiga hörnan (där jag planterat tovsippa) ligger placerad i trädgården.
Den röda pricken är jag och området innanför de svarta linjerna är ungefär det jag tittar på i de fyra skisserna nedan.

(Om någon vill friska upp minnet så finns de olika bokstäverna i bilden ovan och vad de representerar beskrivna i detta inlägg.)


Bilden nedan: Hyfsat stort äppelträd har vi, men man kan inte gå helt rak under det. Syrénbuskarna växer ut mot gatan och i dem står en elcentral av något slag. Under syrénerna växer ingenting, inte ens speciellt mycket ogräs just nu. Det blå på skissen är nävor som jag börjat plantera in på utsidan av en ny liten häckdel (spirea av något slag).
Schersminbusken är gammal och stor. Vi har beskuret den något, men trots det bildar den ihop med äppelträdet nästan som en vägg mot nedre delen av trädgården.
Under äppelträdet tovsipporna jag planterade för ett par veckor sedan.



Så här tänkte jag mig att det skulle kunna bli på sikt:

I det hörn som bildas mellan häck och syrén växer vitblommande rosenplister. Den borde breda ut sig ganska rejält, men det gör inget alls här. Tvärtom.
Hasselörten bildar en mörk övergång till den nyare, ej uppvuxna, häcken. (Här står även hushållskomposten, även om det inte syns på bild.) Tovsippan är redan planterad, men jag ska få ner tre, fyra plantor till. Om den trivs kommer den att självså sig villigt men den är lätt att rensa bort där man inte vill ha den.
Rödbladig revsuga i framkanten mot grusgången. Den får gärna bre ut sig den också. (Jag har även planterat ett par plantor på husets framsida. Får se om de kan trivas där i gruset. Trivs den kommer jag att sätta fler, jag tycker den ganska fint matchar den nästan oxblodsröda färg ytterdörr och fönsterfoder har.)
Vit lungört närmast under (och runt på baksidan) schersminen.


Så här (nedan) skulle det på ett ungefär bli i färg:
(Mina färgkritor klarar inte att rita fläckiga lungörtsblad så de ser mer ut som hosta på bilden.. men vi får ha lite fantasi i dag!)


På bilden ovan blommar både tovsippa och schersmin. Det gör de inte längre om bara tre veckor, så redan då kommer det att se helt annorlunda ut. Gissar att plisterbladen i bakgrunden kommer att framhävas mer då. Och jag vill gärna hitta något mer vitblommande, kanske något litet högre, som kan sticka upp som enstaka utropstecken borta vid plistern.

Med lite fantasi kan man få den här bilden nedan till en skymningsbild: Revsugan försvinner helt i den blåaktiga kvällningen. Vita blommor och vitbrokiga blad framhävs istället.



Tovsippan visade jag i förrförra inlägget. Den vita lungörten finns beskriven här. Och rödbladig revsuga ser ut så här:


När den inte är halvkvävd av höga ogräs som här vid min ateljé bildar den vackra, låga purpurfärgade mattor. I maj/juni blommar den med klarblå ca 25 cm höga spiror.

Nedan rosenplister. Just denna på bilden kommer att få mörkrosa blommor snart, men den vitblommande White Nancy har nästan lika mycket vitt på bladen. (Den här sitter i en av mina krukplanteringar i år.)


Hasselörten har njurformade, mörkgröna, glansiga blad. Just den hasselört vi har, har flyttat med makens familj sedan 50-talet.

(Med på bilden ovan är hela fyra sorters nävor ser jag precis, blandannat brun- och blodnäva.)

Om man lyfter på hasselörtens blad ser man att den blommar just nu.


Den är ju inte särskilt stor, blomman...


Ordning och reda på planeringen nu alltså. Och till och med ordentligt antecknat tack vare denna blogg. Tror nog att en del kan bli färdigställt redan nu i sommar. Ska bara grubbla vidare på det vita utropstecknet jag vill ha... Och fortsätta föröka plantor.

(Undrar just om man borde gå ut och lägga fiberduk över potatisen... Ingen frostvarning på lokalnyheterna men attan vad det kryper snabbt ner mot minustrecket på termometern!)
(Uppdatering: Det blev minusgrader! Basilikan är svart och tomatplantorna hänger.)

8 kommentarer:

Lisas torp sa...

Oj, så fint och genomtänkt allt verkar här! En ren fröjd att få sitta här och fantisera och njuta av dina bilder!
Men blommar din schersmin redan?

SJälv har jag verkligen inte sådär genomtänkt - kanske jag hade det en gång, men sen blir det vad det blir - saker och ting flyttar på sej - bara sådär! Dyker upp på de mest oväntade platser osv.
Några vitblommande marktäckare som jag försöker få till i mina rabatter är myskmadran, som gärna sprider sej - likaså spetsmössan. Jag gör allt för att få bort den förhatliga knölklockan som lätt kan ta över hela trädgården! Den har banne mej blad precis överallt - helt hopplös!
Ja du, riktigt ruggigt ute är det och kl. 5 imorse var det -3 här, men fiberduken ligger på, men jag undrar hur det gått med de älskade pionerna!!! Så skönt med kakelugnsvärme!!!
Lycka till med planerandet!
Lisa

Lilla Eken sa...

Lisas torp:
Nej, schersminen blommar inte än. Kanske nästa vecka? (Men tovsippan har fortfarande knoppar som väntar på att slå ut, så kanske blommar de samtidigt ändå.)

Välplanerat är roligt för att det är så himla kul att planera just ju. :-) Sen hur det i slutändan blir är en helt annan femma...
Titta bara på bilden på revsugan jag visar! För tio år sedan var den faktiskt en ca 3-4 kvadratmeter stor matta, inte växte det något ogräs i den då! Sen har jag successivt planterat i och runt omkring den, plus att sorken har farit runt i jorden, och idag är det ingen matta längre, bara tjugotalet tynande plantor kvar...

Är avundsjuk på dig som är omtyckt av myskmadra, mig verkar den hata. Lyckas aldrig med den. Försökte att ha den som underplantering i en pergola en gång, ska inte berätta hur mycket pengar jag lade ner på myskmadrainköp, men det gick åt helskotta nästan bums. Gjorde ont vill jag lova. ;-) Inte ens enstaka plantor har lyckats sedan dess. (Mitt karma kanske?)
Hur hade pionerna det???

Utblickaren sa...

Men vilket inspirerande inlägg, helt i min smak! Precis så vill jag också blogga men får inte tiden att räcka till, jobbar alldeles för långsamt alltså med skisser och planer. Väldigt frustrerande.

Tycker det är så intressant att du även planerar för hur planteringarna gör sig på kvällen. Bra idé!

Tanken med den röda revsugan som kontrasterar mot det vita och samtidigt matchar dörr och fönster foder känns helt rätt! Men funderar på om inte lungört och revsuga kanske är väldigt lika i höjd, tänker att revsugan kanske kan bli något högre och förta lungörten? Kontrasterna i höjd blir kanske större om hasselört och revsuga byter plats för fler nivåer?

Är säker på att det blir fint hur du än gör!
Lördagshälsningar,
/U

Lilla Eken sa...

Utblickaren:
Var roligt det är att få tillbaka lite tankar och idéer på sina inlägg!!

Hmm... Du har helt rätt i att alla dessa plantor har ungefär samma höjd. Utom revsugan faktiskt. Den blommar inte längre än ett par veckor och efter blomningen skär jag av blomställningarna (de blir skräpiga och tillför inget). Då blir plantan inte högre än.. ja, vad kan det vara, fem centimeter ungefär. (Den kanske blir högre på andra ställen, men inte där jag odlat den..!)
Men jag håller med om att tovsippa och lungört inte är helt rätt ihop. Utom då tovsippan blommar förstås, just nu.
Ja... en del att fundera på!! (Älskar att blogga!!! :-)).

Mira sa...

O så ambitiöst!!! Jag går bara fram på måfå och försöker få ordning på plantor och lökar i skallen. Med varierande framgång. Jorden på vår tomt är av den sorten att i stort sett enbart tallar och potatisar trivs, så jag har givit upp mer eller mindre och har mina blomsterodlingar i krukor. Å andra sidan fick jag hjälp av Slottsträdgårdsmästaren att välja fröer i år!!! :-)

hönemor sa...

Hej du, ingen fara jag har plantor kvar så det räcker och blir över. Perennerna jag sålde är sånt jag har delat och en del har jag sått, som collibriört, violkungsljus, purpurklätt, mjölkklocka, pyramidklocka, strålöga, mm. mm.Vilka fina skisser du gör, synd att basilikan och tomaterna frös för dig, här har jag klarat mig från järnnätterna, det har varit som kallast 3 grader plus. Kram Katarina.

Marie//Tekla Maräng sa...

Åh vilket inspirerande inlägg och så fint och genom tänkt.
Ryser av lycka i hela kroppen. Sitter och funderar på utropstecknet som ska vara lite högre där i din plantering, men det är stopp just nu på skuggtåliga utropstecken.

Läste att dina tomater och basilika har frusit för dig, tråkigt och ledsamt. Här har vi faktiskt också haft nattfrost *en trappa upp* alltså på min balkong och som tur var så hade jag bäddat in allt i lakan.

Hoppas att helgen har varit bra trots lite tråkigt och mycket blåsigt väder.

Kram Marie:)

Lilla Eken sa...

Mira:
Oj, ambitiöst låter så tråkigt! :-)
Se det mer som att jag tänker. Papper o penna o massor med nedskrivna ord bildar struktur i ett kaos av orediga tankar.
Vilken tur du haft som fått fröhjälp av Slottsträdgårdsmästaren! Då blir det säkert fint kan man förmoda!

Hönemor:
Vilken tur att ni slapp minus. Som tur var hjälpte fiberduken potatisen iallafall.

Tekla Maräng:
Tänk hur olika vädret slår på så korta avstånd. Bara ett par kilometer från dig var det inte kallare än 4 plus samma natt! Själv skyllde jag på inlandsklimatet, är inte van vid det ännu, men där ser man, även i Stockholm alltså...