2009-12-13

Övergivet

Vi tog en lång bilutflykt i går i det fina vädret. Under hemvägen gick solen ner och allt vant vi passerade på vägen såg plötsligt så vinterlikt och övergivet ut. Rastplatsen utanför Flen, där det sommartid alltid står bilar och folk sitter och har picknick vid borden...


Sparreholmsbadet... Inte ens en fågel i vattnet...Flytbryggorna vilande uppe på land i det rosa ljuset...


Och i alla hus efter vägen lyste ljusstakar i fönstren. Tomternas barrträd är pyntade med ljusslingor, verandaräcken blinkar i blått och rött. Och i vartenda fönster hänger stärnor, i vissa fönster till och med två...
Varför är inga människor ute och upplever solnedgången?

Kura skymning... Till och med när jag jobbar släcker jag ofta ner inne under den blå timmen. Så att jag kan njuta av den ro solnedgången ner. Himlens alla skiftningar. Rummen förvandlas till en skuggvärld och tankarna kan löpa fritt..

Igår blev vi stående på en parkeringsplats vid Saltåkvarn när mörkret till slut föll. Med världens godaste hämtkaffe och den godaste lilla chokladmuffins. Också ett sätt att ödsla en halvtimma kan man tycka, men tänk vad snällt av det stängda fiket att låta oss få handla med oss. Att sitta i bilen och fika är också ett sätt att få tankar att vandra. Man tänker på resor, på upplevelser, på andra människor man mött som också brukar fika i sina bilar...Och när vi kom ut på motorvägen igen började det snöa så att hela huset låg inbäddat i vitt när vi kom hem. Inte gick det att tända några lampor då heller. Då skulle vi ju gått miste om den vita världen.
Ja... det var en bra dag igår.

8 kommentarer:

Lisas torp sa...

Det ser verkligen ödsligt ut men vackert förstås! Jag älskar också att kura skymning - just den där tiden mellan ljuset och mörkret, det är något speciellt med det!

Ni verkade ha en härlig dag igår!
Ha en fortsatt skön Luciadag nu!
Kram
Lisa

Marie//Tekla Maräng sa...

Så härlig idé ni fick med bilutflykt.
Tycker också att det är så mysigt att kura skymning tankarna löper så bra just under den tiden och det är ju så vackert att titta på solnedgången oavsätt årstid.
Bilderna är så härliga...

Ha en skön dag!
Kramar Marie:)

Ps jo just dom grannarna är väldigt härliga.

em sa...

Många gånger tror man nog inte att man hinner släcka ljuset och kura skymning i en halvtimme - eller stanna för att fika vid en sjö. Ändå vet vi alla att man inte tjänar någon tid på att stressa runt - att den tid vi "förlorar" på en fikapaus är försumbar.
Så kloka ni var!
Margaretha
som har det klart och kallt, men ingen snö

Marie//Tekla Maräng sa...

Glömde ju svara på att snön ligger tyvärr inte kvar, snyft.
Kram:)

gulle hexan sa...

god lussekväll,,kära lilla Ek:)
sköna fotos du visar.. dock lite ödsligt utekring som du beskriver..allt har gått till vintervila tycks det..
mysigt med att kura skymmning...nästan bortglömmt hos folk,,
vi fick lite snöfall här i småland åxo.i kväll :)
kram

Anna sa...

jo, jag gjorde en sån där tur till ställen som jag bara besöker på somaren förra juldagen. Det var skönt att gå och få lite frisk luft, men det var lite underligt när jag till och med såg att öl-tapparna till uteserveringarna var täckta av rimfrost. Jag fick känslan av att gå omkring i rekvisitan till en katastroffilm där allt frusit till is :)

Marie//Tekla Maräng sa...

Hipp hurra äntligen snö!
Genast ljusare både ute och inne.
Nu ligger det apelsin skivor på bakplåten i vardagsrummet och sprider en så god doft. Mums. Tack för tipset.
Äpplen och apelsiner är inget dumt julpynt det inte.
Kramar:)

Dubbelörn sa...

Jag gillar att se sommarmiljöerna precis så här som du visar dem nu. Med vintertäcket över dem, lugnet, harmonin, med den där slumrande vilande känslan...

Så vackra bilder...

Saltå Kvarn har också gudomligt gott matbröd ;).

Kramar