2009-09-02

Guuult....


Husets perenner, de som redan fanns där när vi flyttade in, går i gult denna årstid.

Och ni vet ju vad jag tycker om gult. I och av princip.
Men gullbollen i bukett... jo, jag måste ha kvar den.
Och gullriset då? Nja...jo... står den inte fint mot den faluröda vedboden?
Och den där lilla lustiga töreln, som blommar så länge, nästan hela sommaren, och som var så vanlig för en 60, 70 år sedan (läste jag någonstans). Den har vandrat ut från villaträdgårdarna och är en sån där typiskt "här-har-det-bott-människor" växt. Klart jag måste ha kvar plats för den, den hör ju till Huset.
Renfanan däremot, den ska bort. Det finns renfana precis överallt. (Och jag kommer förmodligen inte kunna låta bli att plantera munkrenfana sen i kryddlandet... det får räcka med det besvär jag kommer få med att hålla den på plats.

Trots vad jag än tycker om gult så hade jag en gul flirt vid krukplanteringarna i våras (det är visst inte så mycket bevänt med mina principer!). Favoritkrukan ser ut så här; faluröd kruka med bacopa, ljusgul hängpetunia och den gul/grön/vit/röd-brokbladiga pelargonen Mrs. Pollock.



Min kamera har gått sönder. Slutaren låser sig. Det hjälpte inte att nollställa den till fabriks, jag måste lämna in den till doktorn i morgon. Huh vad dyrt det kommer att bli. Vill helst inte tänka på det men tankarna liksom bara dras dit...
Fast det är klart, ännu värre än ut med tretusen vore ju om den inte går att laga alls! Nej, usch, tänk på något annat...
Uppdatering: Om ungefär en vecka får jag "provsvaren". 

Svara gärna på min enkät uppe till höger. Jag tror att det ska gå att kryssa för flera svar, så gör för all del det om ni vill.
Uppdatering: Hörrni, jag menade inte att ni skulle kryssa för alla alternativ. Vad är det då för mening med en enkät. Suck. :-D

21 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Har också nån slags hatkärlek till gult. Men nu har jag något högt med gula vippor som blommar längs rabatten. Vet inte namnet, men någon gammal växt ;). Ser faktiskt helt OK ut.

Renfana tillhör barndomen. Mor plockad alltid renfana o hängde dem på tork. Sedan pyntades köksfönstret med dem. Så vackert...

Inte kul med utgifter men kameran kan man väl inte vara utan.

Stor kram

STENLYCKA sa...

Jag är heller ingen älskare av gult men jag tycker det är vackert med en äng på våren full av gula maskrosor.
Det är klart jag skall fylla i din enkät men jag saknar Gillar dina ord.
Ha det gott!
Kram

Lisas torp sa...

Ja det där med principer i trädgården är inte det lättaste! Jag är heller ingen gul-älskande, men har ändå både gullbollar och knall-gul solhatt, praktlysing, m.m.! Visst får de vara kvar - de lyser verkligen upp i trädgården.

Värre är det med orange - riktigt knallorange - jag har japanska lyktor som lyser just nu - tala om 70-tal!!! Nej, jag låter dem vara tills våren - då har fägen gått ur och de är nästan genomskinliga - DÅ tycker jag om dem! ha-ha!
Så jättetrist med din kamera! Den blir ju liksom en del av en själv och SKA bara fungera!
Håller tummarna!
Kram
Lisa

Marie//Tekla Maräng sa...

Gillar också din favorit kruka vad lummig den är och det är så fint med flera färger och mönster på bladen. Är det bacopa som är vit blommande? Den har jag aldrig hört talas om.
Nä skit att kamran har fått fnatt huja då går tankarna tyvärr iväg till kostnader och annat tråkigt.

Hahaha Fy på sig tro att jag fuskar i dragningen när jag har två farliga vargar som kontrollanter och en stenhård lottdragare.
(Som helst ville välja roligast och gulligast namn på bloggen enligt henne.)
Kramar Marie:D

Susanna sa...

Gult som färg har jag nog bara svårt för om det sitter på byxor annars tycker jag den passar nästan överallt, se bara på dina bilder :-)
I parken här utanför har löven börjat falla och när solen lyser på dem eller lamporna på kvällen så ser det ut som guld - underbart!

Typiskt att kameran var tvungen att gå till doktorn, hoppas det är en snabb doktor. Tretusen! Kostar det verkligen det? Varför ska allt vara så dyrt! Hoppas doktorn upptäcker att det är ett mycket mindre fel än vad han trott från början.

Kram

Anonym sa...

Hej Susanna, skrev precis hos dig, visste inte att du redan varit här (också!). Jo.. preliminärt 3000 kr för att fixa (byta?) slutare. Positivt sett kan man tänka sig att eftersom det är den som brukar ge upp efter 25-45.000 bilder, så borde en ny slutare innebära att kameran som helhet kanske håller sig 4-5 år till? Vet inte om det funkar så, men fantisera kan man ju.
Och trots att kameran är fem år gammal så får jag inte tag på en likvärdig för 3000 idag, så det är bara att hosta upp.
Fast det kanske är fler fel. (!) Vi får se.
Många beroenden har man hört talas om, men ännu har jag inte hört någon tala om detta kameraberoende. Konstigt hur fast man är.
(Man ska inte säga man, man ska säga jag.
JAG är kameraberoende... )

Tekla Maräng:
Bacopan är den vitblommande ja.
Blir lite nyfiken - vilka bloggar tyckte din dotter hade de gulligaste namnen?

Lisas torp:
Ja hu vad orange är knepigt. Och ändå en så rolig färg att använda. (Så länge det är utomhus får jag väl lägga till!) Orange och rosa ihop, en av mina favoritkombinationer. Gärna addera brunt, vinrött/mörklila och lite lime också. Då blir det godispåse av det. Mums.
(Undrar just om du nu sitter och funderar på om jag är ironisk eller ej. Det är jag INTE! :-))

Stenlycka:
Hoppsan... Jag blev helt svarslös...
Har gått och grubblat på ett svar hela dagen, och kom fram till att Mina Ord, de får man ju på köpet vad inlägget än handlar om. De kommer man liksom inte undan, även om man försöker. Så babbla på kommer jag nog fortsätta med.
(Men jag blev väldigt glad över Dina ord i dag, så Tack! :-))

Dubbelörnen:
Ja, renfana är underbar att pynta med. Och jag älskar den frisk o färsk i buketter också (även fast de luktar något förfärligt). Problemet är bara att den sprider sig så infernaliskt i landen, och tränger undan/dödar det mesta i sin väg.
(Vill du att jag ska gräva upp litet och ta med till dig!!? :-) )

/lilla eken

Vardagens guldkorn sa...

Vilken härlig blogg! Hit kommer jag gärna tillbaka =0) Verkar som att ni haft ett riktigt äventyr med svärfar på plats =0)
Må så gott!
Kram Linda

gulle hexan sa...

god dagens kära lilla ek:)
mmmm mja gult är något för sig själv.vet inte varför men jag gillar inte gult i trädgården särkillt mycket..

önskar dig en skön helg..:)
här blåser oväder-så nu är det dax att tända brasa å mysa..:)
kraamm

Mira sa...

Och jag som älskar renfana! Hade gärna haft en hel hoper på talliga sandtomten. Sandiga talltomten. Tycker om gulblommor!

Mira sa...

Nu har jag röstat!

Synd att du inte hade alternativet "Gillar snacket" för då hade jag röstat på det också...

C De-sign sa...

Ja, jag gillar ju inte gult... i år slet jag upp renfanan ....hm...nu såg jag till min "fasa" att en stackars förvildad Ölandstok blommar ...gult... !!!! Men jag har väl fått något slags "straff"... jag hittar ju aldrig kantareller ..de är ju gula!!!Önskar dig en skön helg! Kram fr C

Lilla Eken sa...

Vardagens guldkorn:
Hej och tack för din kommentar här. :-)

Gullehexan:
Så skönt att höra av dig. Stormigt minsann? Jo, det har blåst en hel del här också, får gå och plocka upp välta krukor utomhus både morgon och kväll. Men lite mysigt att kura inne, och slippa sommarstressen.

Mira:
Ja, hmm... funderar på om jag skulle kunna ha sagt så något gång. Att jag "älskar gult" menar jag... men nää, de orden har nog aldrig kommit över mina läppar... (Däremot hade jag en period på 80-talet då jag faktiskt älskade orange. Pinsamt, men så var det.)

C-Design:
Hu ja, jag har en gigantisk ölandstok som står här och väntar på att bli uppgrävd den med.
Men vet du, gillar du att bygga modeller? Typ landskap för tåg att tuffa igenom? Ölandstokens små kvistar är helt otroligt bra att göra träd av!!
(Och ett tips om du trots allt inte vill gräva upp ölandstoken; plantera en aprikos- och en rosablommande ölandstok precis ihop med den, så att det blir en grupp av det. Då kan det bli riktigt tjusigt. Och så sätter du riktigt mörkblå stormhatt i närheten. :-)

Utblickaren sa...

Va´ vad är det här nu för tok-mobbning;) Har själv en frodig, gulblommande ölandstok-häck och den är supersöt och trogen som få.
XD
Sen är den superenkelt att föryngra, på vårvintern, klipp 10 cm från marken och vilken förvildad tok som helst blir tät och fin. Om man inte är tokmordisk vill säga:S

Jag gillar gult, trots det grävde jag upp det sista av praktlysingen i somras. Tänkte sätta den med gullriset men det blev lite väl mycket gult... Det är väl viktigt med nyanserna. Gullris är också väldigt tacksamt. Men nu har jag dock ingen koll på dendära töreln, vilken av dem är det? Själv är jag ju svag för bollar så jag satte äppelsolboll(?) För att nu inte tala om strålrudbeckian som förgyller hösten så fint!
I like!
/U

Annika Christensen sa...

Gult är så fint på hösten och våren och tycker jag. Då lyser det upp allt som är brunt eller tomt.
Jag tittar in till dig för du känns som en vän. Har ju tom träffat dig i verklighete och det hoppas jag få göra igen.
Snart kommer det.. reportaget...
Spännande tycker jag.
Ha en skön kväll
Annika

Poppins sa...

Jag är också kluven till färgen gult. Jag tycker om gult i inredning för det ger en solig känsla. Men jag äger inga gula kläder.
I trädgården tycker jag om ljusgula blommor och rosor, gärna de som går mot lite aprikos. Men inte föööör gula (eller orangea).
Som du ser är jag kluven...
Jag skulle nog också behålla alla gula blommor (utom renfanan) för något gult behövs i trädgården för att bryta av mot de andra färgerna.
kram från Poppins

PS Jag håller tummarna för kameran.

Angel.Pearls sa...

Kul att du kikade in hos mej! Härliga gula blommor hos dej! Har svarat på enkäten..Ha en fin helg//Eva

Dubbelörn sa...

Ja tack till renfana! :)

Visst var det fiffigt med ljusstaken *skrattar*. Betala pengar för liknande s k smyckehållare när man ändå har liknande som "skräpar". Och min är faktiskt finare, eller hur? ;)

Stor kram

gulle hexan sa...

heej kära lilla ek:)
men du!! vad häftigt !! jag såg just nu din moppebyrå!!
de inläggen missade jag!! herr gu.vad fint det blev.. förtjusande tapetsering på den:D
asläckert!!

å dina kakor.. åååååå som drömmar ..
kan man få tigga receptet??
brödet jäser här ännu..ska baka det senare i kväll...när det svalnat av ute.det blir så varmt när man eldar..
å jag har nått fel på regulatorn i kroppen.. blir genomsvett i mellanåt,,, helt skumt!
har du något bra tisp.. på hur man ska förvara plommon.. till vintern?
torka? frysa?
kram

gulle hexan sa...

om man klickar i alla allternativen på enkäten... så e det ju för man gillar ALLT..
eller hur?

:D

Lisas torp sa...

Oj, ditt kommentarfält har ju blivit rena chatten - trevligt, med svar och flera kommentarer från bloggerskan!!:)

Villa bara tacka för din uppmuntrande och goa kommentar hos mej! Och - jodå, jag tror du har sagt namnet på doftpelargonen tidigare, men du vet - teflonminnet!!

Ser att du tipsar om ölandstoken - jovisst, den är riktigt fin som rosa, vit och aprikos - en helt annan sak liksom!
Hoppas att du nånstans hinner njuta av helt gudomliga septermberdagar!
Kramar
Lisa

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

go kväll!☺
Gult är fUlt!! ja ibland ligger det nåt i det!! Men på sommaren älskar jag att klä mig i gula kläder.när man fått ¨så där härlig färg!

~Trevlig Helg ♥ Mamma Millan~