2009-09-27

Broderad ko

Det ena ger det andra, det brukar ju bli så. I det här fallet så blev det en broderad kossa av ett inlägg jag gjorde i somras om bladmönstrade kor. Då fick jag en kommentar på bilderna av bloggen Sockergården, som fick lust till att göra något föreställande blommiga kor. Och plötsligt fick jag också lust att göra blommiga kor.
 

Visste ganska direkt att jag ville göra något till glasverandan, så färger och tyger i själva applikationen och broderiet valdes utifrån den. Men sen så, sen gick tiden... Jag har jobbat på det här till och från och då och då i två månader nu, men plötsligt här på sluttampen ville det inte alls ta sig som det skulle. Det skulle bli ett lite "modernt" uttryck hade jag tänkt. Ljust och luftigt och assymetriskt. Men här sitter jag nu med ett kuddfodral som ser ut som vilket lappbroderi som helst. Med brunrutigt tyg som inramning istället för vitt som jag hade tänkt från början.
Ibland är det som om sakerna tar över själva. En röd angus stirrar mig in i ögonen och säger "inte vitt kring!".
På samma sätt så satt det ett bra tag ett litet blått fält nere vid kossans fötter. Men kossan upprepade envist "inte törstig!" ända tills jag sprättade bort vattenhålet.
Det svarta sammetsbandet kring bilden (och dessutom som kant kring hela kudden) kom till först sista dagen.


De tog tid att sy dit kan jag berätta, sammetsbanden. Men det blev läckert.

En annan sak jag gjorde för att få ett mer utpräglat uttryck på kudden var att sy rundade hörn på fodralet. Jag har det på flera kuddfodral. Det ser så mycket mjukare och mer inbjudande ut. Tycker jag. Och här i huset så passar det bättre in än kantiga och formella former.Nu funderar jag på att ha kudden i sovrummet istället. Undrar om kossan skulle trivas i min säng ihop med katterna?

Kossan och blommorna är förresten broderade med kedjestygn. Staketapplikationen är ditsydd för hand med små smygstygn. Sammetsbanden är förstås påsydda för hand för att inte göra märken i sammeten. Allt material är stuvbitar jag hade hemma utom de svarta banden som jag fick köpa till 3 meter av (totalt gick det åt 3,4 meter band). Dunkudde 50x50.

Ett tips om man inte vill brodera på frihand utan som här använda sig av en skiss man har på papper; för över motivets konturer (kalkera till exempel) till silkespapper. Nåla eller tråckla fast silkespappret på tyget som ska broderas, och brodera sedan efter konturerna. När det är klart är det bara att dra bort silkespappret.

8 kommentarer:

Lisas torp sa...

Vilken bedårande kokudde och vilket utsökt pillerijobb!
Så läckert med rutorna som ramar in och sammetsbandet!
Ja, visst är det väl så att kreativitet går ofta i kringelkrokar och i bästa fall tar projektet över det hela! Det vittnar väl om en öppenhet hos själva kreatören! Jezz...så krystat det där lät, men kanske förstår du andemeningen?!
Du är en otrolig Liten Ek och jag tackar för tipset och beskrivningen och önskar dej en skön söndag!
Kramar
Lisa

Utblickaren sa...

Ha va´ roligt med en anatomiskt korrekt ko på rosablommig bakgrund, känns lätt postmodernt och så himla kreativt. Och självklart, inget vitt och inget vatten,
-What Mu-Mu wants, Mu-Mu gets XD
Rundade hörn känns också väldigt webb 2.0, alltså helt rätt för en "bloggkudde". Ja, eller på kuddar överlag för ett mjukare intryck.
Tror säkert kossan kommer trivas tillsammans i sängen med dig och kissarna, men det kanske är bäst att fråga först ändå;)

Söndagsfniss från Utblickaren

Marie//Tekla Maräng sa...

Med den bestämda kon så bör du nog fråga fint först om den kan tänkas vilja dela säng med dig och kissarna:-)
Så läckert det blev med sammetsbandet och tack för tipset om runda hörn på kuddar.
Tänk att ha din kreaktivitet...så härligt det skulle vara.
Kramar Marie:)

Mammatillungar sa...

Vilken mysig blogg du har! Trevligt att hitta till dig!
Dina ord om ek... Så tänkvärt och romantiskt! Visst kommer du att få rötter du med ;) Bara om du vill!
mvh mammatillungar

gulle hexan sa...

ååhh kära lilla Ek..:)
men du vad bra du fick kokudden..:D
så läcker!
härligt att se.. det passade verkligen bra med inramningen med det svarta sammetsbandet!!
jag själv har bara kommit halvägs med min blommiga ko,, men..den kommer...ja då:)

vad har du för fint på din lampa ? vid din syhörna..
kram

Lisas torp sa...

Jodå, du gjorde nog rätt som tog in krukorna - här har det i alla fall varit frost inatt! Flera minusgrader tidigt imorse!

Men jisses, kattspyor på morronen! Ja, ja, det har alltid sina sidor att ha katt ha-ha!!!

Kallt och soligt idag här - det blir lite ogräsrensning mellan hostatackerna!!!
Hej hopp!
Lisa

hönemor sa...

Hej du,vilken läcker kudde, den kommer nog kissarna att älska att ligga på. Bra tips om hörnen. Är nyfiken på hur det gick med väskan du virkade. Kram Katarina.

Poppins sa...

Jättesöt kudde och jag tror att du fångade precis rätt uttryck. Inte för modernt och inte för traditionellt! Perfekt, alltså!