2009-05-31

Nattsudd

Det blir inte skarpare bild än så här om man står ute i halvnatten och fotar utan stativ. Men det spelar ingen roll att bilden är suddig, eller hur? Ni ser väl på ett ungefär vad den föreställer? 


Bilden ovan är vad jag ser om kvällen när jag tittar ut genom köksfönstret, ett hörn av trädgården som är litet mörkt även dagtid och ett av äppelträden. Här har jag börjat plantera bara för att lysa upp regniga dagar och skymningar. Nu äntligen har tovsipporna slagit ut och jag ser att det fungerar. De lyser som små irrbloss i skymningen och jag står halvt hypnotiserad inne i köksfönstret och tittar ut. Vitt, vitt, vitt ska bli min färg här.

Egentligen har jag letat efter vit fänrikshjärta men efter att ha besökt sju plantskolor under fem veckors tid utan framgång någonstans, så tog jag tovsippa från gamla trädgården hit istället. Jag får se det som en test. (Och så fort jag hittar vit fänrikshjärta ska den införskaffas och testas också.)

Tovsippa, Anemone Sylvestris
Syn: Vildanemon

Jorden här förbryllar mig, under ett stort träd tycker man att den borde vara rätt torr men när jag gräver i den känns den både lucker och levande. (Med levande menar jag att jag stöter på mask.) Ytliga rötter från äppelträdet är förstås ett problem, men det är inte alls tal om att anlägga någon större rabatt, jag vill bara ha litet i jorden att vila ögonen på från köksfönstret. Låga vår- och försommarblommande växter/marktäckare verkar vara en bra idé, för på hösten faller ju äpplena. Då ska det gå att plocka och hålla undan efter dem också.
I framkanten mot grusgången (som går strax nedanför köksfönstret och alltså befinner sig precis utanför bild i nederkant av översta fotot) ska jag plantera rödbladig revsuga. Den håller jag på att föröka i gamla trädgården för att ta hit. Några meter bakom trädet, under häcken som bildar fond i fotot överst, ska jag plantera hasselört.
Men vad finns det för tålig perenn som inte behöver bindas upp, som blommar i vitt på sommaren, tål skugga/halvskugga, och som blir vacker lite "förvildad"? 
Jag tar tacksamt emot alla förslag.

Samtidigt som jag planterade tovsipporna (som jag förresten ska plantera fler av) så satte jag ner den här aklejan i jorden också. Impulsköp i plantskolan. Vacker är den väl kanske inte. Snarare en aning hysterisk. Men såå läcker...
Den stod i stora lårar vid ingången till plantskolan och inte en människa visste vad den hette. Inga namnlappar någonstans. Har letat lite på nätet och tror att det är en Winky Double Red-White. (Men helt säker är jag inte... )


Ibland känner jag mig korkad. Det finns saker som jag inte förstår hur mycket jag än grubblar på dem. En sak är det där energi och spara-miljön tipset att ha med sin egen tygkasse till affären när man handlar matvaror. Så sent som igår läste jag i en veckotidning hur mycket plastkasseproduktionen tär på miljön.
Vi är ett litet hushåll på två vuxna och fyra katter. Vi handlar något i mataffären nästan varje dag. Ibland är det bara ett par saker och då tar vi grejorna under armen, men säg att vi i genomsnitt bär hem fyra-fem plastkassar i veckan.
Och så slänger vi hushållsavfall i soptunnan. Vår sophämtning har strikta bestämmelser om hur soporna ska paketeras. Det ska vara plastpåsar med långa handtag så att påsarna går att försluta ordentligt. Trots att vi är duktiga på att kompostera (jag komposterar även visst papper, som äggkartonger och toa- och hushållspappersrullar till exempel) så måste vi tömma kökssoporna varannan dag.
Vi har aldrig något lager av plastpåsar från mataffären som ligger och skräpar, det kommer liksom in lika många som går ut. Om jag nu bar hem min mat från mataffären i en tygkasse, vad skulle jag då slänga soporna i? Då skulle jag bli tvungen att köpa plastpåsar på rulle och vad i hela friden blir det för skillnad?
Uppdatering Så här skriver Gullehexan angående plastkassarna:
Jo! Det gör skillnad med köpta sopplastkassar. Dels är plasten tunnare än själva matkassens man köper,
det går inte åt så mycket olja i själva tillverkningen och är enklare att förbränna och dessutom blir det ekonomiskt mycket billigare att köpa sopkassar, ca 10 öre, mot matkassens 2 kr.

*

Det blev ett till impulsköp av akleja i plantskolan. Ingen lapp på denna heller, men jag gissar (återigen bara en gissning alltså) att den hör hemma i Nora Barlow serien. 



13 kommentarer:

S o F sa...

Visst är den väl vacker, tovsippan.

Upptäckte den på besök i min svärfars trädgård, och har bestämt att den ska få flytta in i vår trädgård också.

Man ser ju hur den lyser upp hos dig, precis som du skriver. Fint!

Ha det gott!

Utblickaren sa...

Tovsippa, den ska jag lägga på minnet! Vill gärna bli hypnotiserad/betagen av blommor särskilt för att de även lyser i mörkret. Sen måste jag bara få skryta lite över min (för tillfället) gigantiska vita löjtnantshjärta vid entéen. (Har visst gjort något rätt vid planteringen för den blommar som besatt). Visste inte att den var svår att få tag i dock, tur för mig att jag har en i allafall;)
Sen är dina aklejor är fantastiska! Nästan som bakelser!

Marie//Tekla Maräng sa...

Så fint med lite *lyse* runt trädet vid skymmning och ruskiga dagar. Nävan Geranium sanguineum album ca 30cm hög kanske kan vara något runt stammen, fast jag är inte hundra på exakt när den blommar. Har sockblomman bara röda blommor? annars skulle den vara fin om det nu finns en vit variant.mm ska tänka lite till....
Du har ju kommit långt med ditt grönsaksland med tanke på din förkylning som jag läste alldeles nyss hade blivit dubbelsidig öroninflammation. Hur mycket otur för man ha igentligen, det borde finnas någon gräns där tycker jag så att trädgårdstokiga människor bara behövde ha max en sjukdom på våren/sommaren.
Kan bara lida med dig och önska dig en snabb bättring!!!
Jag la till några utropstecken i fall du inte hörde.Massor med krya på dig kramar Marie:)
Ps jag spelade in Illusonisten, tack.

STENLYCKA sa...

Underbara tovsippor så vackra. Tyvärr har de försvunnit ur min trädgård. Jag vet inte varför de inte villa bo hos mig.
Önskar dig en skön kväll.
KRAM

hönemor sa...

Hej du, jag har några förslag till dig, Karpaterklocka, blommar jui - aug, 20 cm höjd. Silverarv maj - juni, 15 cm. Vit Backnejlika, hela sommaren, 20 cm. Vit låg solhatt, Kims Mop Head, 30 - 40 cm. Vit blodnäva, 20 - 30 cm. Myskmadra, maj - juni, höjd 15 - 20 cm. Solvända, juni - aug, 20 cm. Vinteriberis, april - juni,20 - 30 cm. Vit rosenplister, maj - juli, 15 cm. Vit lungört. Vit spetsmössa, april - juni, 20 - 25 cm. Det var allt jag kan komma på. Ha en bra måndag, kram Katarina.

gulle hexan sa...

god morgon kära lilla ek:)
men vad tist å höra att du blev så illa sjuk...stackars dig..hoppas verkligen du nu är på bättringsvägen.
min hand är ganska okej.. lite*lite stel ännu bara..
vad fint de vita sipporna gör sig där under äppelträdet.det lyser upp. fint:)
så helt underbara kjolar den akelejan har;( verkligen vilt härlig..
spara frö:)
jo! det gör skillnad med köpta sopplastkassar..dels är plasten tunnare än själva matkasses man köper.
det går inte åt så mycket olja i själva tillverkningen,,,.och är enklare att förbränna.
och dessutom blir det ekonomiskt mycket billigare att köpa sopkassar...ca 10 öre..mot matkassens 2 kr..
..så ge inte upp med din tygkasse:)

jag grejar med en gammal stegstol som ska slipas å målas å lagas,,
stor varm kram

STENLYCKA sa...

Godmorgon!
Ja, en underbar plats besökte vi men tyvärr fick vi inte sitta i matsalen under genomgångarna utan då var det ett rum med få fönster.
Det var väl synd att du slängde alla gasmasklådorn den som jag har hade nog också gott till soporna om min man hade fått bestämma.
Ha en skön måndag här ser det ut att bli en varm dag.
Nu först blir det promenad sedan är det jobbet som väntar med bl.a förtidsval.
KRAM

Lisas torp sa...

Så underbart med det vita som lyser i skuggan av trädet!
Kanske ett bidrag till din "poesiantologi"?:)

Härliga blomster du köpt också! Men något vitt fänrikshjärta har jag nog inte sett heller, men kanske inte tittat efter det förstås. På Plantagen - den som ligger vid Bergianska, häromdagen såg jag rosa fänrikshjärta. Men se upp där - det kostar att parkera!!!!

Nåväl en vitblommande sak...hm...buskar förstås, men du kanske tänker perenna blommor?
Annars: jasmin, shersmin, pärlbuske, snöbollsbuske! Ja, det finns ju hur många som helst.

Hoppas att du hinner njuta lite, det blir tydligen omslag i vädret i veckan!
Ha det gott!
Lisa

Susanna sa...

Hoppas du hittar dina vita fänrikshjärtan snart. Själv satte vi vita löjtnantshjärtan i en stor kruka på balkongen.
Tovsipporna är jättesöta.

Kram
/Susanna

hönemor sa...

Hej du, solhatten kanske inte var ett så bra förslag, jag hade lille brottom när jag läste. Nej jag har ingen själv, men grannen köpte en i våras när vi beställde från HortoGreen. Synd att du bor så långt för till lördag har trädgårdsföreningen plantförsäljning, och jag har bland annant 3 plantor vit fänrikshjärta till salu. Jag har tagit kort på den oranga pelargonien, kommer inom kort.Kram Katarina.

Marie//Tekla Maräng sa...

Hej
Vitt fänrikshjärta fanns igår på Zetas trädgård.
Denna näva har jag för mig klarar bättre av lite mörkare växplatser så kallade omöjliga platser Geranium x cantabrigiese 'Biokovo'
så fina vitablommor med lite rosa i mitten ca 30cm hög.
Fast du kanske vill ha högre växter?
Kram Marie

Anonym sa...

Jag tycker att du ska ta dig en tripp ner hit till oss, jag lovar att du hittar massor av blommor som du vill ha..skynda dig innan vi klipper ner allt :-)
(slåttern åker fram till helgen).

Anonym sa...

Hur vet jag om det är Spansk eller orientalisk? Jag har inte planterat dom från början?
Dock har jag Orientalisk på uppväxt, men dom är ljusrosa?
Färgen kanske inte spelar någon roll?