2008-08-28

Dags att sätta planerna i verket

Vi har en pytteliten trädgård vid Huset.
Den består av en gräsmatta, fyra äppelträd, en syrenberså, några vinbärsbuskar, en hallonsäng, och två rader före detta perennarabatter. (Fd för att det nu bara växer ogräs och renfana i dem.)
Nu har andra sommaren här snart nått sitt slut, och tankarna kring hur det skulle kunna se ut i framtiden har nog börjat mogna. Eller... om jag ska vara noga med orden; de befinner sig just nu i bästa knoppstadiet.

Det enda jag gjorde förra sommaren var att gräva en stor rundel i gräsmattan för lite kryddörter. Och i våras påbörjades äppelträdrenoveringen. Två träd är helt klara. Jag fick hjälp av min pappa som är utbildad arborist. De andra två träden ska åtgärdas i vinter.
Den långa tagghäcken som avgränsar tomten på ena sidan klipptes också. Den hade inte klippts på flera år och det var ett riktigt slitgöra. Jag slet ut två sekatörer och ett par byxor under arbetet. (Man borde ha benskydd när man jobbar med tagghäckar.)

Nu har steg tre och steg fyra inletts.
Steg tre var att beställa två träd på plantskolan. Eftersom de inte kommer att levereras förrän i oktober så kan jag återkomma till dem senare.
Steg fyra är en rabatt vars främsta funktion egentligen är att bilda insynsskydd från vägen, men eftersom den samtidigt är det första vi kommer att se närmast huset när vi tittar ut genom fönstret på nedervåningen så har det varit viktigt att den får ett estetiskt värde. En "vanlig" häck föll alltså bort ur tankarna ganska snabbt.

Så här ser det ut inifrån huset.
Jag gräver gropar till att börja med, det blir naturligtvis en ordentligt uppgrävd rabatt så småningom, men det här hjälper mig att "se" hur växterna kommer att hamna. (Ett annat sätt att visualisera hur större perenner kan te sig i rabatten är att placera ut stora vattentunnor.) 


Från gräsmattan ser det ut så här. Fri insyn från vägen. Det är det som ska åtgärdas.

Och nu kliver vi ur bilen här på grusgången och ser ut över gräsmattan igen.

I vår gamla trädgård har/hade vi både gräs och bambu (även fast bambubuskarna numera är dödade av sorken) och för oss har det blivit något som är synonymt med "vår trädgård". Vi trivs helt enkelt väldigt bra i närheten av prasslande gräs. Och att dessutom kunna få plantera gräsen så här, direkt utanför fönstret så att man ser dem året runt, är en lyx vi inte kan motstå.

Så... ungefär så här kommer det att bli:

Det här (ovan) är rabatten om ca sju, åtta år. Just nu i slutet av augusti bör det se ut så här. De höga ljusare gröna buskarna är Bergsbambun 'Jumbo'. Med lite tur kan den bli upp till tre meter hög om den trivs, och jag hoppas att den kommer att göra det här. Jag har sett den i flera trädgårdar i "byn" och det är stora fina exemplar. Om ni tittar på något av fotona igen så föreställ er att den når samma höjd som mattställningen, minst.
Det lite mörkare gröna i förgrunden är ett gräs, Miscanthus Sinensis. Just nu, i den här delen av landet, har den precis börjat att skjuta upp blomstänglarna.  Den är sen i blomningen, så den är som vackrast på senhösten, det är först i oktober, november den når full höjd. Ca 2 meter.
I bakgrunden några lägre gräs. Carex är inhandlat, men jag har inte riktigt bestämt mig än för om jag ska köpa fler carex eller om jag ska fylla ut med andra lågväxande Miscanthus.

Hittade denna kärleksört (nedan) i plantskolan. Blev kär! Jag har tidigare haft en mörkbladig som heter 'Purple Emperor'. Den här, 'Postmans Pride', är vackrare. Dess blommor är varmare i tonen, rosa/gula nästan som helt utslagna, och den kommer att passa mycket bättre att odla här i "hörnet" av min rabatt. Här kommer den inte att få sol annat än på eftermiddagen, och just den här sorten klarar skugga bättre än andra. 


Mörkbladigt i den här rabatten beror inte bara på att jag gillar mörkbladiga växter, utan jag vill ta upp något från huset. Vitt skulle bara försvinna mot den vita väggen, men fönsterkarmarnas brunröda är en färg som jag förmodligen kommer att jobba med ganska mycket i rabatterna runt huset.
På Odla.nu finns en trevlig artikel om Kärleksört för den som vill läsa mer. Länk här.

December:
Ungefär så här borde det te sig vid juletid.
Bambun fäller inte alla sina blad över vintern, men de gulnar något.
Miscanthusen är som vackrast nu. Blomvipporna är höga och vita, och innan snön kommer och tynger ner dem står de ståtligt och svajjar i vinden.
Kärleksörten står brun och torr. Samma sak här; innan snön legat djup och tung står blomställningarna kvar som "eterneller".
Tänk er det här frostnupet...


Vår:
Bambun skjuter nya ljusgröna skott.
Miscanthusen klipper man ner på våren, likaså Kärleksörten. De börjar om varje år.

Här ska två tidiga skönheter ner i jorden. 
Det ena är den vitblommande blåsippan, Hepatica 'Alba'. (Om det nu är någon som kan sina blåsippor som läser det här så borde det stå antingen nobilis eller transylvatica innan 'alba'. Men jag vet faktiskt inte vilken av dem jag har. Kanske nobilis eftersom transylvatican ska vara mindre härdig, och min vita blåsippa har åtminstone 13-14 år på nacken.)
Den här sippan fullständigt älskar att stå under bambu! Den växer som ogräs!

En annan vårblomma som älskar att föröka sig under bambu är Vårstjärnan (höger nedan).
Jag ska köpa rosa den här gången (ja goda vänner, surpise va? ;-))
Och för att pigga upp de vintertrötta ögonen så ska nog knallgula narcisser få pigga upp en i vårsolen också. 
Rosa, vitt och gult om våren alltså.

De två bilderna ovan från Bakkers hemsida. (De har en hel del amaryllislökar också, dags att börja tänka på det så smått också.)

Och var tog då sommarväxterna vägen?
Ja, de har jag inte bestämt ännu. 
Eftersom det kommer att bli enormt mycket bar jord i rabatten innan gräsen och bambun etablerat sig, så kommer jag förmodligen att plantera en del ettåringar de första åren. Så får jag tid att tänka vidare. Och se vad som kommer att hända ute på gräsmattan så småningom också. För inte ska det vara gräsmatta där så mycket längre, nej, nej, nej... :-)

6 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Sitter här o bara gapar... vet inte hur jag ska formulera mig.

Himmel, oooaaaoooo...

Tänk att kunna visualisera sin trädgård på detta sätt! Se en bild framför sig, veta vad man vill ha. Sedan fixa med gropar o slutligen det jag blir mest imponerad av, dina årstidsillustrationer!! *fågelholk*

Jahapp, så var det bara att lägga ner hela projektet trädgård, redan innan vi startat... *skrattar*

Känner nu igen "penseldragen" ;)
Kramar

Dubbelörn sa...

Planlöst handlande m huvet i en påse. Det är vi i ett nötskal ;). *gapskrattar*

Kram

Lisas torp sa...

Spännande att få ta del av dina trädgårdsplaner! Det blir säkert en härlig utsikt från ert fönster!

Visste inte att det fanns flera sorters kärleksört! Det måste jag kolla upp.

Sen är det ju så med trädgård att den ju förändras och lever sitt eget liv...har jag märkt. För mej blir det inte alltid som jag tänkt mej - ibland "vill" den annorlunda.

Vilken vacker rossamling du fick i porslin! Väldans vackert!

Jodå, med läckergom menar jag verkligen någon som har känsla för goda råvaror, och någon som kombinerar dessa på ett läckert sett = den optomala "läckergommen"! :)

Lisa

Lisa

Anonym sa...

som vanligt fyttar du dina illustrationer till verkligheten
bra jobbat syster!

Anonym sa...

det ska stå FLYTTAR inte fyttar

Lilla Eken sa...

Jo du brorsan, jag vet precis hur jobbigt det är med tangentbord som hoppar över bokstäver. Mitt brukar hoppa över hela ord ibland. Dumma, dumma!