2008-08-22

Karl Johan

Vi hade börjat misströsta. Tänk om det inte finns svamp i trakten...? Förra sommaren hittade vi bara tre små kantareller under åtskilliga timmar i skogen.
Men idag så, äntligen!

Åkte in till Katrineholm för att handla på eftermiddagen och maken tog en liten omväg genom skogen. Från bilfönstret ser vi plötsligt en svamp, och så en till, och en till. Han stannar bilen, och springer ut i HÄLLREGNET med kniven och papperskassen. Fyra minuter senare slänger han in kassen i bilen, fylld!


Nu kommer ett tips till alla Karl-Johan älskare;
Hittar ni svampar av den här (nedan) storleken, så stek inte upp dem.
Skiva dem så tunt ni bara kan. Lägg ut en bädd av babyspenat på en tallrik. Lägg ut svampen snyggt ovanpå. Toppa med litet, litet finhackad persilja eller finstrimlad ruccolasallad.
Ringla över rikligt med Nobis-dressing.


Nobis-dressing? Ja, det duger inte med vilket recept som helst. Googlar ni på namnet hittar ni ett flertal olika varianter som allihopa smakar... fel. Det måste vara Karin Chädströms recept, som ni hittar i Kallskänkans Kokbok.
Kallskänkans kokbok är slut på förlaget tyvärr, och kanske inte så lätt att få tag på på antikvariat heller. Men har ni vänner som har kokböcker av Wretman och Ahlin så hittar ni säkert även denna bok i deras bokhylla. Skriv av receptet!
Har man en gång ätit denna dressing finns det inga andra.

Idag åt vi vår Karl-Johan såhär; gräddstuvad till en grillad köttbit.


3 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Du ser det FINNS svamp här i krokarna, hur mycket som helst ;).

Finns ingen roligare motionsform, frisk luft, vacker miljö, lugnt o fridfullt o sedan belöning hela tiden *skrattar*.

Nu måste jag ut o se om mannen kommer igång med något av alla hans påbörjade projekt ;)

Kram

C De-sign sa...

Hej
Tack för din kommentar inne hos mig! Vilken lycka att se svamp från bilfönstret!!!!!!!!!!!!!!!!! Oj, oj...!!! Jag tillhör dem som ÄLSKAR svamp... men aldrig hittar någon!
Nobis-dressing har jag gjort för länge sedan.... men nu blev jag nyfiken på receptet!!!!! Så kul med er husrenovering.... nu ska jag läsa vidare på din blogg ( länkade dig också hoppas att det är ok?) Ha en härlig lördag! Kramar fr C

Lisas torp sa...

Du ÄR verkligen en läckergom! Nu är du avslöjad! Och Karin Chädströms recept! Jo, jo, det låter allt det!
Och Karl Johan, som man så sällan hittar. Jag har ännu inte varit ute i skogen, få se om det blir till nästa helg.
Du får mej verkligen att längta till skogen, oj så gott det ser ut!

Lisa