2008-08-12

Hemmablind och köksfunderingar

Hemma i Stockholm igen. En minst sagt välbehövlig paus från kalabaliken i Huset. Med rinnande VARMvatten i kran och golv som inte sviktar under fötterna är det plötsligt riktigt roligt att tänka på kök igen.

Jag har en ganska klar idé om hur vi ska ha det med belysning i köket. Vi är nog "mys" människor när det kommer till belysning; taklampor har vi oftast inte haft alls, inte ens i ateljén, utan det har varit punktbelysning och i taket spotlights. Men i kök måste man kunna se vad man pysslar med, så jag har haft en idé om någon typ av skrivbordslampa som man skulle kunna klämma fast på hyllan (den planerade) ovanför diskbänken. Och samma sak vid planerade arbetsbänken under ena fönstret. Ingen taklampa alltså, som hänger ner och som man slår huvudet i om den ska hänga lågt nog att skapa stämning, utan två lampor på arm som är lätta att flytta och rikta.

Har suttit och kollat en del belysning på nätet för att försöka komma på ungefär vad jag vill ha. Det jag hittat som närmast påminner om den bild jag har i huvudet är PJ-lampan. Ska inte knycka bilder så jag lägger en LÄNK här till företaget som ritat den istället. Gillar skarpt de knotiga lederna och lite ruffa industriuttrycket. 
En lampa ovanför diskbänken och två vid arbetsbänken... Jag behöver inte ens titta i plånboken för att konstatera att de 6.500 kronorna har jag inte just nu.
Men drömma kan man ju.

Igårkväll gick jag ner i verkstan här hemma för att leta efter en kruka och blev plötsligt stående och bara stirrade på lamporna maken har vid sina gamla planverk:

Och inte bara en! Det är två! Tre! FYRA stycken! 
Fru: "Men hallå... hur länge har de där stått där???"
Make: "Jaa... (kliar sig i huvudet)... sen 86 skulle jag tro... "
Fru (med öppen mun): "... bahhh...?"
Ja, vad säger man... hemmablind!!!

Lamporna är målade ganska slarvigt med klargul färg, och färgen flagar, så det är förmodligen en baggis att blästra dem så att metallen kommer fram igen. Och sen är det bara att spraymåla.
En till sak jag gillar med den här lampan är att den är rätt rejäl. Det är ingen liten diskret sak, utan de långa armarna gör lite väsen av sig. Spretar. 

En annan fundering om köket är den här om min tvålkopp. 
SKA jag ha den i köket eller inte? Jag var helt säker på att den skulle sitta någonstans ovanför diskbänken eller spisen när vi flyttade in, men nu har jag börjat vackla.

Ovanför spis?:
Eller i badrummet?:
När vi bodde i lägenhet hade vi den som tvålkopp i duschen, men det funkade inget bra. Den har avrinningshål bara på den övre delen, så den nedre större delen var alltid vattenfylld och kladdig. 
Vilka beslut man måste fatta...
(Det är förresten ett containerfynd det här. :-))



7 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Läste högt din kommentar för mannen ;). Det blir inget kök förrän badrummet är klart!

Nu är vi på banan i alla fall. Men visst är det läckert när man plötsligt ser något med nya ögon. Har också fyndat här på gården ;).

Så ni har kvar ett ben i stan, så hade vi också det länge med torp o lägenhet. Men tanken mognade o så gjorde vi slag i saken då sonen gick ut 9:an. Fann rätt hus o så var flytten ett faktum.

Renoveringen har fått mogna fram o vi har reviderat den många gånger. Men äntligen är stora badrummet på g... inte en dag för tidigt *skrattar*

Kram

Marie//Tekla Maräng sa...

Oj, här har det hänt stora saker ser jag sen jag var inne här sist. Köket genom går ju en stor förvandling!
Grodan; tänk att du fick med den på bild, det brukar vara svårt att fånga dom på bild.
Container fyndet är bara underbart.Ja, det var svårt att ge ett tips, den är så snygg på båda ställena.

Tänk jag har bott i Stockholm i hela mitt liv och helt missat att fika/äta på Ekorren. Men nu lovas bättring redan nu i veckan ska jag ta mina hundar i halsbanden och vandrar dit (okej, jag åker tunnelbana och buss först, innan vandringen inleds. Tack för tipset.

Ha det gott Marie i Skarpnäck

Hem och Lycka sa...

Söt hylla, passar både ock tycker jag så låt uteslutningsmetoden ta beslutet. Kanske där den ser bäst ut helt enkelt.

Hihi, skoj att du fann lamporna i källaren, ibland hittar man guldfynd även där ;-) kram!

Lilla Eken sa...

Marie i Skarpnäck:
Hoppas att du läser det här Marie - jag har märkt ut Ekorren aningens, aningens fel på kartan nämligen. Lite mer åt vänster ska det vara. Ett par hundra meter skulle jag tro.
Och roligt att du gillade bilden på paddan och tvålkoppen! :-)
/I.

Dubbelörn sa...

Nej ingen anknytning alls, slumpen gjorde att vi hamnade här ;).

Vi har övningskört med sonen i massor o snurrat på en massa småvägar här i krokarna. Det är så otroligt vackra omgivningar här om då bortser fr själva orten Flen försås *gapskrattar*. Måhända har vi varit i dina trakter... kan du speca lite mer ;)

Kram

Lisas torp sa...

Oj, vilka bekymmer du har! Jojo, det där med lamporna är himla känsligt och taklampor är inte min grej heller! Avskyr sådana!
Men makens lampor är ju ursnygga och med lite blästring så....!

Jo, jag kan känna igen mej i det du säjer om att vara hemma i lägenheten....allt funkar ju. Ialla fall gör det så för mej - jag drömmer redan om en halvtimmes lång dusch - minste! Här "duschar" jag fortfarande på trappen i mörkret eftersom mitt speciella avlopp i torpet är helt paj! Så...det ska bli jätteskönt!
Men instängt och trist - utan trädgård förstås!! Usch!

Tvålhyllan är ju jättesnygg! Jag skulle nog ändå ha den i badrummet, men kanske inte som duschhylla!
Lisa

jasonbob sa...

jordan 1 mid
kyrie 7
bape
pandora
jordan 6
adidas yeezy
balenciaga sneakers
golden goose sneakers
off white
curry shoes