2009-08-24

Zinnia (III)

Ännu en fin zinnia. Denna heter 'Green Apple'. (Nej, jag är inte sponsrad av någon fröfirma - jag är bara nyfrälst zinneast.) (Det var ett roligt ord! Zinneast...!)
Den här zinnean kan bli ljust äppelgrön i färgen. Mina plantor står ganska skuggigt och är därför blekare, nästan svavelgula, om man nu kan föreställa sig svavelgult med en anstrykning av grönt...



De här svagt äppelgröna, eller limegula, tonerna gör sig väldigt fint i rabatter tycker jag. Ett tag var de så "inne" att jag liksom tröttnade på dem, men jag tror att jag är mogen för limens återkomst.
Stod och tittade ut genom fönstret nyss på min gräsrabatt som är under utvidgning. Där har jag satt några av dessa Green Apple som utfyllnad, och nu i skymningen kunde jag se hur de liksom flöt i luften, flöt i luften och blandade sig med de ljusa prickarna bakom dem i gräsmattan, den ljusgröna fallfrukten från äppelträdet. Så vackert det blev!

För två dagar sedan såg vi de första blomknopparna på bönorna, och redan idag har det bildats små bönskidor. Undrar jag om de hinner mogna. Mognar de inte är det ingen större katastrof, de är vackra som de är klängande på sina störar också.


I komposten trivs pumpan alldeles förträffligt. Nästan fyra meter har den ringlat iväg den här stjälken. Men någon frukt blir det inte på den. Bara hanblommor. (Sorry brorsan, du hade ju planerat vårt Alla helgon-firande, men som du ser så blev det ju vackert iallafall, även fast det inte blev någon hemodlad pumpapaj.)


Jag har tillbringat lite tid-över-tid med att klippa grannens häck också. Det kan man ana på bilden ovan. Gamla grannen klippte häcken med stor nit tre, fyra gånger varje sommar vilket fick mig att fundera på att plantera en egen häck inne på vår tomt som skulle få växa sig lite högre. Var inte sådär jätteförtjust i en kantig, ljusgrön 70 cm hög sträng som tomtavdelare. Nya grannen klipper inte alls, och plötsligt gick det knappt att komma åt våra hallon för att häcken spretade så. Så jag lämnade höjden och ansade på insidan.
Antar att man måste komma överens om något. Klipper man varannan gång, eller hur gör man? Jag har aldrig delat häck med någon förut. 

Så roligt det var att läsa att jag inte är ensam om att gilla stinkande fisk. Men jag kan förstå dem som inte tycker om surströmmingen också. Det kan bli för mycket av det goda. Jag äter den aldrig på vintern. När man inte kan öppna fönstren och vädra ut ordentligt. (Fast konstigt nog tyckte jag att det luktade gott denna gång jag öppnade burken. Måste varit rejält sugen.)

11 kommentarer:

Lisas torp sa...

Ja, du börjar verkligen likna en Zinneast! (Verkligen kul ord!!!)
Läcker färg på denna och din poetiska beskrivning förstärker det hela!

Snyggt jobbat med häckan och så vacker pumpan är ändå!
Jodå, jag har häck på ett par sidor mot grannen, men mina grannar är så snälla så de klipper rubbet på min sida också - sen har "klippgrannen" fått låna min braiga häcksax, som jag ärvde efter pappa....så han får ha den hos sej nu, eftersom min är bättre än hans....!
Jag tror annars att det kan vara bra att komma överens om hur man gör. Men man kan ju bara klippa på sin sida och gör man det, kanske grannen blir lite inspirerad....kan man ju hoppas!

Ha det så gott i sensommarsolen!
Lisa

Susanna sa...

Ja Zinnia är en jättefin blomma och jag förstår att du blivit så förtjust i den (dem). Så kul att läsa och se hur fint ni har det.

Kram

Med fingrarna i (j)orden sa...

De där limegröna blir perfekta i nästa års snittblomsrabatt. Zinneast, det ska jag också bli!
Snacka med grannen om häcken - de brukar bra bli glada om man tar upp frågan innan den blir ett problem.
Ta med en bukett zinnior när du knackar på vetja - för surströmming kanske kan missuppfattas?
Eva ;)

Marie//Tekla Maräng sa...

Hallojsan Zinneasten!
Som sagt dessa blommor har jag knappt brytt mig om förrut men sedan du börjar visa den ena snyggare en den andra så börjar ha begäret att vakna.
Denna Green appel skulle göra sig snyggt på balkongen särskilt efter din beskrivning utav när den liksom svävar i skymmningen:D

När jag hade kololott så gränsade den mot två grannar och jag hade olika överneskommelser en för varje granne. Det bästa är ju att prata innan man i värsta fall blir osams, du får väl ta med dig en blombukett.

Japp Surströmming måste kunna vädras ut så på vintern kan man absolut inte äta det.

MMM det är skönt med sådana där riktiga städdagar och somna gott i den nybäddade säng, man känner sig lite ompysslad då.
Men varför ska man få en sån outgrundlig köplust, jag är nästan besatt just nu. Och jo jag har klickat hem den där förbaskade koppen nu på förmiddagen, fast jag har en hel hylla fullproppad med koppar så jag behöver den inte!
Hjälp!

Kram Marie:-D

Mira sa...

Kul med pumpan i komposten! Det måste jag fundera på till nästa år...

Utblickaren sa...

Sjutton vad du inspirerar med dina zinnior då. Den här zinnian är helt i min smak, (tillhör nog dem som aldrig slutat älska det lime:iga i rabatten, eller jag vet inte om det är lime egentligen utan just äppligt, typ. Inte vitt, inte gult, inte grönt men tja kanske äppelvittgultgrönt:)
Och du grannar... *ryyyysa* Jag har alldeles för många grannar/häckterrorister. Och hur gör man, om jag ändå visste. När jag kom hem häromdagen hade ena grannen sågat ned delar av mitt plommonträd:S (Min sambo tyckte inte jag skulle skriva om det på bloggen *paranoia* men kunde nästan inte låta bli). Min strategi har varit "ligg lågt". En kass strategi med facit på hand. Tror man ska vara mer rakt på sak och tydlig med vad man tycker, om man vågar...

Thorins Trädgård sa...

Hallå, vilket fint foto på en växt som jag förbisett. Blivande Zinneast, javisst!!

Tackar!

Marit

gulle hexan sa...

hej kära lilla Ek,,,:)
å nej tvättberg.. ja du.. det är inte det roligaste..aj aj..
du får så gärna kladda mera kommentarer:) jag blir så glad för varje kommentar..:)

vad härlig trädgård så frodigt det ser ut.. den bilden med pumporna är så jätte härlig:)

jag själv gräver som en galning i rabbaterna å ändrar om..men. så stöter man på stora stenbumlingar som ska lyftas bort..då blir man lite trött..( ska göra en stor rund rabbat i stället för en avlång)
grannen vi delar häck med klipper allt.. även på våran tomt.. :?? det känns lite *så där*..
jag har ändå sagt att vi kan klippa själva.. men icke..
aja.. :)
kraaam

pudelflicka sa...

Vilken gullig blogg!
Hedvig

Fröken Grön sa...

Vilken trevlig liten blogg! Upptäckte den nu ikväll, och känner igen mig! Måste kika in fler gånger. Det verkar vara ett bedårande litet hus ni har hittat, -lycka till med renoveringen från en som är i samma sits!

Fundera grönt sa...

Vilken rolig zinnia! Ser härlig ut, den ska jag lägga på minnet.
Hittade just hit via en annan blogg!
Ha det gott!