2009-08-09

Dagboksinlägg

De gånger jag har störst nytta av denna blogg är när vi diskuterar när vi egentligen gjorde vad. Speciellt vad gäller saker vi fixat i och kring huset. Så här kommer ett sånt där inlägg igen som nog mest är för min egen skull.

I morse; vedboden fick ett nytt lager falufärg.

Vi har hållit på att fixa med grejor varenda stund den här veckan. Så vid lunch bröt vi och satte oss i bilen och gav oss iväg på en liten rekogniseringstur.
Jag är kartläsare som vanligt.

Vi rekar för att svärfar håller på att läsa en bok som fattat ett starkt grepp om honom. Huvudpersonen har vuxit upp på Stenhammar utanför Flen. Vi letar alltså efter Stenhammar. Och finner det. Nu hittar vi dit och är redo för en utflykt när svärför kommer på besök.

Kan det vara en röd angus tro?

Jag ser ju mönster överallt. Sån är jag. Men en bladmönstrad ko har jag aldrig sett förut.

Nedan har jag förstärkt kontrasten lite... Vad kan det vara? Yttliga blodkärl i kombination med värmen? För inte kan väl hårstråna lägga sig i så här intrikata mönster? Eller kan de?

En liten hälsning nedan till bloggkompis Dubbelörnen. 

En runda in till stan innan butikerna stängde hann vi med också. Färg inhandlades och under kvällen har jag slipat hela bordet vi har på glasverandan, samt strukit med ett lager grundfärg.

Det här är nog de enda "före" bilder som finns på bordet. På bilden nedan ser vi det på plats på glasverandan i morse (vår lilla glasveranda som inte alls är så rymlig som man kan tro av bilden!). (I morse hade jag förövrigt inte tanke på att ens inhandla färg idag. Ibland går det snabbt från beslut till handling.) (Och ibland måste man få tillåta sig att göra roliga saker också, även om de liksom inte ens står med på prioriteringslistan. Måla bord hör till kategorin roliga saker, tycker jag.)
Isbjörn mitt i sin morgontvagning.

12 kommentarer:

Anonym sa...

MMm Angus, du borde även sett ett gäng med simmental-kossor eftersom Stenhammar godsförvaltning föder upp just de två raserna :-)
Angusen finns även som svart. Nej mönstret är inte blodkärl *suck*
Rasen är förövrigt väldigt nervös av sig ;-)
Syster

Lilla Eken sa...

Ha hahaha, min syster kossa-specialisten. :-)
Men du glömde kommentera att det inte är en kossa. Det är KVIGOR på bilderna, rättade mig maken.
Jo den svarta avelstjuren såg jag. Himla snygg. Han var så stilig och elegant att man nästan blev lite kär. Lite affishpojken över honom på nåt vis.

Nehe, mönstret är inte blodkärl - säg vad det är då istället för att sucka!! (Släkten...! *mutter*)

Utblickaren sa...

Vilka vackra omgivningar du omger dig med. Själv får jag åka långt för att se en ko eller ett så trollbindande gods.

Och visst är det kul att göra nåt annat än det som står på måste-göra-listan. Det är alltid mycket roligare, tycker jag.

Lisas torp sa...

Så skönt med en liten utflykt och vilka praktkossor! Vet inte om jag nånsin sett en enfärgad röd kossa som här, bladmönstrad och allt!!!

I hagen utanför torpet har jag också haft kvigor genom åren, men numera är det någons hästar som vistas där.

Stenhamra verkar vara jättevackert!
Undrar om det har något med kompositören Wilhelm Stenhammar att göra....måste kolla det - en av mina favoriter!

Ja, man kan nog göra massor svarta vinbär och kräm är säkert jättegott också!
Äpplen sa du - nej, i år är det sparsamt, men förra året blev jag nästan dränkt i äpplen, har nog sällan sett så många på ett och samma träd!!!
Hoppas svärfar blir nöjd med besöket - det blir han säkert!
Ha en jätteskön dag!
Kram
Lisa

Marie//Tekla Maräng sa...

Vilka idyller ni hittar på era upptäcktsfärder i Södermanland. Vilka kvigor (efter som det tydligen inte är kossor) har aldrig sätt bladmönstrad kor förrut och säger som dig, skriv då människa vad det är när det nu inte var blodkärl.
Svärfar blir nog lycklig när han får komma till bokens Stenhammar.
Var det väldigt tidigt i går morse när det målades vedbod? Jag bara tänkte på värmen. Måla bord jo det är faktiskt roligt.
Vilket ställe du tillägnat Dubbelörnen med räksmörgås, skulle gärna kunna bo i det huset året om...
Kram Marie:)

Vilken mysig liten väg som skymtar fram där du läser kartan.

gulle hexan sa...

haha jaaa lilla ek:)
visst är det roligt..
ja blev jätte nöjd med handuksgardinerna..:D
såg ditt inlägg om dessa innan..härligt just med det glesvävda, som silar ljuset.
jo då..fåglen ville ha nått för örondraget...9
ååå vad fint ni gjort med vedboden så skönt med falufärg..snyggt!!
å man blir sugen på att sy blommblads kossor.. eller måla?
isbjörn är så tjusig:)
matbordet blir toppensnyggt! fräsht!
glöm inte hämta posten!...........


kraaaammm

Lilla Eken sa...

Utblickaren:
Ja visst är det nästan lite törnrosa stämning över den där huvudbyggnaden...
Tummen upp för annat än att-göra-listor, då bestämmer vi så! :-)

Lisas torp:
Läste om slottets historia igår (antar att man får kalla det slott eftersom det arrenderas av vår konung?) men läste så slarvigt att jag inte kan svara på din fråga.
En not dock; Stenhammar, inte Stenhamra. Stenhamra ligger på Ekerö om jag minns rätt. Det här utanför Flen.

Marie:
Jo det var hyfsat tidigt och så var det skugga just där. (Och så var det inte jag utan mister duracell som målade och klängde på trappstegen. :-))
Dubbelörnens räkmacka hade bara ett fel, det var fuskräkor. Annars var den supergod. Och så nygjord att ägget var ljummet fortfarande. Fridhem heter haket och ligger i Sköldinge socken.
Hade jag körkort skulle jag komma o hämta dig och så skulle vi åka den där vägen vi åkte igår. Det var så mycket sörmlandsidyll att det nästan var som ett skämt. Fast ett jäkligt bra skämt.

Gullehexan:
Det där var grundstrykning det, du har inte sett det färdigt! Det kommer färg på det minsann. :-)
Ok, utmaningen antagen!! Ska vi måla eller sy varsin blommigkossa??? :-)
Någon annan som vill vara med på den blommiga kossan utmaningen? (Hmm... kanske en ny kudde till korgstolen på verandan...?)
Hämta posten???
Vadå? Har du skickat nåt?

/I.

Lilla Eken sa...

PS. Dubbelörnens räkmacka... det låter som om det är fel på Dubbelörnens räksmörgåsar!! Det är det säkerligen inte! :-)
Så här var det; Dubbelörn och jag har pratat i ett års tid om att äta räkmacka på Fridhem, och när vi äntligen kom dit så serverades inte räkmackor just den dagen. Det blev laxmacka istället.
Nå, nu har jag iallafall äntligen fått i mig en räksmörgås på plats, och det var det som den kanske kryptiska hälsningen till Dubbelörn gick ut på.

Marie//Tekla Maräng sa...

Hahaha Jo jag har funderat sen ditt inlägg med Tekla handdukar om jag inte borde ta en sväng förbi det stora runda varuhuset och inhandla mig själv, men jag kommer liksom inte till skott och absolut inte i denna värme.
Kram Marie

Ps fnittrar nästan hysteriskt när jag tänker mig själv framställandes en blommig ko. Jag vet ju hur jag skulle vilja få till den det är bara att huvud och hand inte riktigt samarbetar hos mig.
Jo jag såg att det var Herr Duracell som målade men värmen tänkte jag. Men han kanske inte lider av det så himlans mycket.

Mira sa...

Jag har ofta sett just det där mönstret på kor, även på vanlig svensk rödochvit. Det har med ärftlighet och dna och flickerbrus och allt möjligt att göra. Jag har en hel bok hemma om hur djuren får sina pälsmönster och fläckar, så jag kan kolla sen om du vill...

Lilla Eken sa...

Mira:
Har du tid och lust får du väldigt gärna kika efter. För lite nyfiken är jag ju.
Det var tre bruna kor som kom fram till oss. Bara en var blommig, men sen när vi tittade på bilderna efteråt såg vi att man kunde ana mönstret på en av de andra också.
Men du, eftersom du sett det tidigare och även på andra raser - vet du hur mönstret sitter, är det som något slax rex-anlag, en pälskrullighet? Eller är det en skiftning i huden?

Mira sa...

Bra! Då läser jag på när jag kommer hem, så får du rapport senare!