2009-03-27

Nordiska Trädgårdar 2009

Det är bara att konstatera att ska man fotografera på en välbesökt mässa så ska man inte ha händerna fulla med kassar också. Tre stycken bilder var allt jag lyckades åstadkomma igår. 

Jag börjar med bilderna. De är från balkongutställningen.
Just den här tar jag med mig hem som en påminnelse att man inte behöver slänga allt på en gång bara för att det är trasigt. Lampan som fungerar som klätterstöd för murgröna skulle jag till och med kunna tänka mig att ha inomhus.
Titta förresten på resten av möblemanget; det är inte en möbel eller sak som ser ut att höra ihop. Bara udda saker, som om man letat på loppisar eller flyttat ut favoritsaker från vardagsrummet.
Så här snyggt kan det bli även om man inte har någon större kassa!


Jag faller för det här; blekt och vilsamt men för den skull inte färglöst. Utanför bild fanns också starka lila färgaccenter, t.ex en  skarpt mörklilablommande engelsk pelargon. Ursnyggt.


Vatten fanns det inslag av på flera av balkongerna. Här som en springbrunn på väggen. 
Ser ni den låga vita klematisen som lutar sig mot ett stöd vid stolarna? Mer klematis på balkonger!


Visst får man idéer att ta med sig hem. Men jag önskar ändå att det bara lite, lite kunde se mindre ut som inredningsmagasin, och mer som något man blir inspirerad att prova själv även om man inte har en terass och en budget på 35.000 kronor. Hur inreder man sin lilla balkong?

Annars då? Jo, vi konstaterade att mässan börjar likna en marknadsplats. Nu finns t.o.m. stånden med de enrisrökta korvarna på plats. Själv stannade jag en god stund vid montern med olivtvålar.
Bästa köpet? Helt klart en trädgårdshatt i bomull som har den där modellen jag letat efter i flera år. Har slitit ut två tidigare, är jätteglad att äntligen hittat en ny. Dessutom tyckte jag priset var ett kap, 90 kronor. 

Trender på mässan? Det ska bli stort med medelhavs inspiration i våra trädgårdar sägs det, men det syntes det inga direkta spår av på mässan. Möjligtvis att färgskalan gick åt det svala medelhaviga blå/gröna hållet, med gult (som citroner) som accentfärg.
Pelargoner är lika stort som tidigare. (Vilket bevisas av att det utkommit inte mindre än fyra pelargonerböcker nu lagom till mässan.) 
Småpryttlar utan egentlig anknytning till trädgård har också smugit sig in i medvetandet. Nu är pynten inte längre bara vindspel och fågelbad, utan allt möjligt smått som går att bära ut till uteplatsen; stearinljus, keramikfat och rena prydnadsobjekt i form av hästar, hundar, hönor och ägg, ägg, ägg.

Vad saknades? Jag hade gärna sett mer exempel på utemöbler. Varför inte i kombination med sten- och grusläggningar? Jag saknade också en tydlig visualisering, idéträdgård, om och med perenner. En "bild" att bära med mig därifrån från detta år.

Slutsats: Ett mellanår. Men det känns alltid som om det är denna helg som inleder odlingssäsongen här i Stockholm, så åk för guds skull ut till Älvsjö och fingra på sommarblommor i krukor, köp skott av pelargoner och njut av den förväntan och iver som sjuder i luften! 

8 kommentarer:

Birgitta sa...

Så härliga bilder du tagit på mässan även om händer var fulla. Det blekta och använda gillar jag också, tänk vad fantasin kan sätta igång när det inte finns så mycket pengar att röra sig med. Det är iaf härligt att kunna röra sig bland så mycket fint och inspiration det kan man alltid hitta. Kram och ha en skön helg med mycket trevligt att göra. Kramar Birgitta

Anonym sa...

Vad roligt att du skriver om och visar några bilder från trädgårdsmässan.
Jag är lite sugen på att gå dit men vet inte om jag orkar med att trängas med alla andra trädgårdsintresserade och dessutom betala ganska dyrt inträde för att få göra det.
Som balkonginnehavare så är det ju mest den biten jag är intresserad av och även om de har gjort balkongmontrarna jättefina så känns det aningen långt från verkligheten.
Jag blir inte riktigt inspirerad av att göra något liknande på min egen lilla balkong där det inte ryms mycket mer än jag själv och mina fyrfota vänner.

Men drömma kan jag ju alltid göra så tack för att du visar bilder att njuta av denna gråa kalla dag när våren känns alldeles för långt bort.

/Lillemor

ps, vad sägs om en utmaning, rita en idéskiss för en liten men älskad balkong med mycket sol i Kottebo ;-)

Lisas torp sa...

Just hemkommen från mässan jag! Helt färdig - trött i fötterna, ont i ryggen, öm i hela kroppen av alla armbågar man fått..!:)
Ja, det är väl den stora nackdelen - att det är såååå mycket folk så man knappt ser något! Jag var där tidigt - redan vi 9.30 - entrehallen var knökfull!!!
Jag kan väl tycka att det blivit lite urvattnat genom åren. Behållningen var väl uterummen, samt växthuset som var byggt i gammal stil. Jag konstaterar också att det blir mer och mer "sidospår" för att inte säja - prylar som inte har ett dugg med trädgård att göra...mjukisdjur, godis, korvar etc...!!

Dina bilder var fina och ungefär desamma som jag tog själv. Jag gillar ju också det lite skavda och kanske udda, allt behöver ju inte passa ihop...typ!
Ha en skön fredag! (här snöar det nu)
Kram
Lisa

Marie//Tekla Maräng sa...

Nu smyger jag mig in här för att se vad DU såg på mässan.
Känns märkligt, igår sken solen och man fick vårkänslor särskilt vid blomstersängen och idag vräker snön ner.
Idag blir det våfflor!
Två av mina stackars pelargoner hamnade underst i en kurva på väg hem, så jag håller på att vårda dom ömt.
Tack för igår Marie:)

Anna sa...

Oj, ett sånt där symaskinsbord har jag som sybord, det är jättebra för det är tungt och står stadigt när man gasar med symaskinen :) Trädgårdsplanerna kommer dock av sig helat tiden, för det kommer ju bara mer sånt där eländigt vitt uppifrån hela tiden... morr.

gulle hexan sa...

heeejjj:)
åå vad härliga bilder du alafall kunnde ta. å tack för det.. :) man blir så avundsjuk på er som bor nära...men det betyder jätte mycket.. att få seeee bilder därifrån. så tack tack:)

. jösses ..den lampan var så häftigt störtt skön:)
men hur ser din hatt ut du köpte??. kanske man kan sy själva?.. vad tror du?..
jag tycker det var alafall en del ideer att kunna ta fram själv .utifrån dessa fotos.. tex.. symaskinsbordet.. etc..
man får försöka omvandla med et lilla man har..:)

visst lite stelt å uppstramat.. men ändå:) posetivt..
kram kram

Lilla Eken sa...

Lillemor:
Hmm... ja du, vad har man på en kotte-bo balkong utan skyddsnät? Har man lust att locka dit insekter med blommande blommor till exempel?
Kommer inte ihåg hur det ser ut på långväggen, är det fönster på den också?
Min första tanke är något vatten plus något större grönt som bas. Vatten för att det skapar en känsla av att något händer även på den lilla balkongen.
Ja.. du får väl skicka mig mått och foton då!!! :-)

Gullehexan:
Javisst var lampskärmen härlig!? :-)
Man skulle nog egentligen behöva två dagar för att verkligen få ut något. En dag bara att upptäcka var någonstans saker och ting finns, och nästa dag för att djupstudera det man är verkligen är intresserad av. Ledsen att det inte blev fler bilder.

C De-sign sa...

Ja, man längtar ju så mycket att få börja...greja.... i trädgården, MEN snön kom tillbaka och jag vilar inomhus! Tack för fina bilder från mässan! Jag glädjer mig åt att mina perlagoner nu kommer igen med små gröna blad....man blir ju ödmjuk inombords, vilken växtkraft, vilka mirakel vi omges av....som vi ibland måste stanna upp för att "känna in"...önskar dig en skön lördagskväll! Kram fr C